Lezen doe je overal. Op school, op je werk, in de supermarkt, apotheek of voor je plezier. Je leert veel door te lezen; zo doe je nieuwe kennis op en leer je beter sociaal te functioneren. Lezen heeft een positief effect op je gezondheid, welzijn en je kansen op de arbeidsmarkt. Heb je kinderen? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen; goed voor de ontwikkeling en ook nog eens erg gezellig!


In de bibliotheek vind je een grote verscheidenheid aan boeken; in verschillende genres. Maar wist je dat er veel méér te halen valt in de bibliotheek? Zo kun je bijvoorbeeld ook gratis e-books en kranten & tijdschriften downloaden, luisterboeken lenen en (online) cursussen volgen. 
Al onze producten kun je afnemen met een abonnement, zonder bijkomende kosten.

De Kinderboekenweek is dit jaar van woensdag 5 tot en met zondag 16 oktober. Met als thema Gi-Ga Groen!  

KBW22 hoofdillustratie

De natuur en alles wat er leeft staat in de spotlights. Want voor kinderen is de natuur is een magische plek. Een plek om je te verwonderen over alles wat groeit, kruipt en vliegt. Om te leren, ontspannen en te beleven. En spelenderwijs te ontdekken hoe kostbaar al het groen is. 

Want buiten is zoveel te beleven! Je kunt op speurtocht door het bos, vliegeren op het strand of zwemmen in de zee. En bedenk eens  hoeveel bijzondere dieren er te vinden zijn, van ijsberen op de Noordpool tot spinnetjes in je eigen tuin. 
 
Reden genoeg voor een feestje in de bibliotheek. Kom langs en duik in een gi-ga-groene wereld! Lees de spannendste verhalen over de natuur, en ga daarna zelf op ontdekkingstocht.

 

Check de agenda en doe mee! 

Bekijk hier de agenda van jouw bibliotheek. Hier vind je alle activiteiten die je kunt doen in jouw gemeente!  

 

Een boomhut in de bibliotheek

Boomhut tekening

Om het thema Gi-Ga Groen te vieren gaan we een boomhut bouwen. Midden in de bibliotheek! Kom jij ons ook helpen? 

De rest van de Kinderboekenweek mag je zo vaak als je wilt naar de boomhut om lekker te lezen. In de agenda van jouw bibliotheek zie je wanneer we gaan bouwen. 

Naar de agenda

 

Knutsel je eigen vuurvliegje
 
Vuurvliegje1

Heb jij weleens in het echt een vuurvliegje gezien? Zij geven in het donker licht! Tijdens de Kinderboekenweek kan je in BiebFabriek een eigen vuurvliegje maken. Kies je eigen kleur en bepaal zelf hoe je vliegje eruit ziet. Bijvoorbeeld feloranje of knalgeel.  

Ga naar de agenda van jouw bibliotheek om je aan te melden. Meld je snel aan, want vol = vol!

Naar de agenda

 

Ga op 50 avonturen in de natuur 

Soms heb je geen zin om te lezen en ga je liever buitenspelen. Dan kun je het boekje Naar Buiten! ophalen in je bibliotheek. Het boekje is gratis beschikbaar gesteld door IVN. In dit boekje staan 50 ideeën voor spannende en bijzondere dingen om buiten te doen. Heb jij al eens een vlot gebouwd of een uilenbal uitgeplozen?

 

Speel Natuurlijk Bingo! en win een prijs!  

Terwijl jij 50 toffe dingen doet in de natuur, ontdek je allemaal dieren en planten. Maar hoe heet die mooie boom of die grote vogel eigenlijk? Met het nieuwe boek Soortenschat leer je wel honderd soorten herkennen. En jij kunt het winnen!

Voer de opdrachten op je bingokaart uit en ga op avontuur deze Oktober Kindermaand. Als je een hele rij hebt afgestreept, heb je Natuurlijk Bingo! Lever je kaart vóór 31 oktober in bij de bibliotheek.

Let op: meedoen en inleveren kan alleen in de bibliotheken in Gieten, Rolde, Borger, Odoorn, Nieuw Buinen, Valthermond, Coevorden, Zuidwolde, Meppel, Beilen, en Havelte.

In elke gemeente verloten ROEG! en de bibliotheek het boek Soortenschat.

Alles over Natuurlijk Bingo!

Word vandaag nog lid van een van de bibliotheken van Biblionet Drenthe* of van Bibliotheek Hoogeveen of van Facet-Emmen en profiteer van ons enorme assortiment boeken, tijdschriften, films, e-books, muziek en alle andere voordelen. Je kunt wanneer je lid bent lenen en terugbrengen bij elke bibliotheek in de provincie Drenthe, dus ook in Assen. Tot 19 jaar is het lidmaatschap bij alle bibliotheken in Drenthe gratis!

* Bibliotheken in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden.

Voorlezen maakt je leuker!

De Nationale Voorleesdagen zijn van 26 januari t/m 5 februari 2022. Deze dagen staan in het teken van het voorlezen voor kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen. De Nationale Voorleesdagen zijn ook in de bibliotheken in Drenthe te vinden! Kom naar de bibliotheek en ontdek de Prentenboeken Top 10 en het Prentenboek van het Jaar. 

Prentenboeken Top 10

De Prentenboeken Top 10 laat de leukste prentenboeken zien van dit jaar! Met deze boeken zorg je ervoor dat het voorlezen nóg leuker wordt! Bekijk de2 top 10:

Maar eerst ving ik een monster, van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
- Daar ben je, van Charlotte Dematons
- Vos gaat een stukje rijden, van Susanne Strasser
- Heertje & Meneertje, van Elle van Lieshout & Erik van Os
- Muk, van Mark Haayema
- Het eiland van olifant, van Leo Timmers
- De koffer, van Chris Naylor-Ballesteros
- De ridder zonder billen, van Levina van Teunenbroek

- Hey, baby, kijk!, van Laura van Bouchout & Eva Mouton
- Duizend-en-één paarse djellaba's, van Lisa Boersen & Hasna Elbaamrani

Deze boeken kan je lenen bij de bibliotheek bij jou in de buurt.

Prentenboek van het Jaar

Het prentenboek van het Jaar is Maar eerst ving ik een monster, van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer! Dit boek gaat over het allerleukste moment van de dag: voorlezen! Het is een ode aan voorlezen, en laat zien hoe ouder en kind samen met een verhaal bezig kunnen zijn. Door de grote illustraties en fantasierijke teksten lees je dit boek keer op keer voor.

 


3


BoekStart Livestream Voorleesmoment

Kan je niet naar de bibliotheek komen, of blijf je liever met de kinderen knus thuis? Dan zijn BoekStart online voorleesmomenten perfect voor jullie. Hierbij kan je vanuit huis meeluisteren naar Vos gaat een stukje rijden, op 21 januari om 10.00 uur! Klik hier om naar de livestream te gaan en meer te lezen over de livestream.

Kijk in de catalogus of het boek, tijdschrift, de film of de muziek die je zoekt in de bibliotheek aanwezig is. Je kunt zoeken bij je eigen bibliotheek, bij alle Drentse bibliotheken en zelfs in heel Nederland. Wat je hebt gevonden, kun je direct reserveren.

Veel lees-, kijk- en luisterplezier!

Wil je meer weten over de schrijver van je favoriete boek of ben je op zoek naar een nieuw boek om te lezen? Op jeugdbibliotheek.nl vind je het allemaal. Lees-, kijk- en luistertips, onderwerpen voor je werkstuk of spreekbeurt, nieuwtjes en interessante weetjes. Neem snel een kijkje!

Deel deze pagina